disszonencia... szep joveveny szo. hogy hogyan jon ez ide?

vasarnap felhivott Zone cimbora, kellemesen beszelgetunk, amely egy nem vart esemeny miatt hamar felbeszakadt. hogy mi is tortent, azt fent emlitett baratom blogjan olvashatjatok. en most a temahoz kapcsolodoan irom le a velemenyemet, meglatasomat.

szoba kerult a ciganybunozes, mint fogalom. ez alkotmanyjogi aspektusbol vizsgalva helytelen, es nem letezo fogalom. viszont - ha lehet ezzel a kepzavarral elni - az urban legend (ami nem is annyira legend, hisz' maga a valosag) resze igenis letezik, es ezt nem lehet letagadni.

vizsgaljuk meg ezt a temat egy kicsit bovitve a latokorunket, nemre, szarmazasra, korra valo tekintet nelkul. a bunozesrol lesz szo...

a bunozes maga, mint fogalom mar nagyon regre nyulik vissza, sokan a penz megjelenesevel teszik egyidejuve. ezzel lehet vitatkozni, en ezt fogadom el 'kiindulasi alapnak'. a bunozes - picit sarkitva - lehet jogtalanul szerzett elony, mas tulajdonanak elbitorlasa. mint lathatjuk, igen sokretu. a legsulyosabb - szamomra - az emberi elet kioltasara iranyulo bunozes. ilyenkor gondolom azt, hogy a regi szep idok, amikor meg divott a pallosjog... szelsoseges lennek? miert is? miert legyek tolerans azzal szemben, aki egy masik ember eletet veszi el? i don't see the point of that...

nagyon sok valfaja letezik a bunozesnek, ezert csak parat ragadtam ki ezekbol. ami viszont az apropojat adja jelen post-omnak, az nem mas, mint a nyeresegvagybol elkovetett emberelet veszelyeztetese. ezen fel tudom huzni magam. konkret peldat is tudok mondani, de akkor megkapnam, hogy altalanositok, es hogy szuklatokoru vagyok.

lehet, hogy nemely kerdesben makacsul ragaszkodom allaspontomhoz, de ezt eddigi 28 evem empirikus tapasztalatai alapjan teszem. nem holmi acsarkodasbol.

napjainkban a bunozes (beleertve a korrupciot is) ott les rank minden sarkon...

sok mindent tudnek meg ide irni, de mar egy masik tema, gondolat feszkelte be magat a fejembe...

A bejegyzés trackback címe:

https://chillin.blog.hu/api/trackback/id/tr35534743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bud és kelly cica 2008.07.24. 10:58:35

hozzászólhatok?:)
a bűnözés megjelenése, szerintem, inkább a törvények megjelenésével egykorú. sok olyan dolog van, ami korábban természetes, vagy akár dicsőséges tett volt, ma már viszont bűnnek számit.

ha kisarkítom, lásd pl. azt, hogy érettségi után már büntetendő, ha gólyákkal csajozol:)

de vissza a bűnözéshez, ehhez pontos statisztikákra lenne szükség. az én hipotézisem az, hogy a cigányság körében több a vagyon elleni bűn, a megélhetési bűnözés inkább a jellemző, míg az erőszakos bűnelkövetők talán inkább a fehérek közül kerülnek ki. nem ellenőriztem, csak gondolom.

Taz member of JFK Board™ · http://chillin.blog.hu/ 2008.07.25. 12:35:15

halihó,

örömmel olvastam hozzászólásod.
igazándiból kötözködnék azon kijelentéseddel, mely szerint a bűnözés a törvények megjelenésével egyidős... gondoljunk csak a gyűjtögető életmódra, habár feljegyzések erről nem íródtak, de szerintem már akkor is létezett a bűnözés valamely válfaja (gondolj csak bele, minél többet, minél nagyobb bundát magáénak tudni, stb).
a gólyákkal való csajozás nem büntetendő tétel, sokkal inkább az egyetemi / főiskolai élet megismertetése kifejezés használnám.
pontos statisztikát összeállítani egy élet nem elég, illetve talán elég lenne, amennyiben minden szempontot figyelembe veszel, de mire végzel vele, addigra kezdheted újra, tekintve, hogy a felhasznált adatok nem aktuálisak.
süti beállítások módosítása